news \ 31December

19 en 20 augustus 2017     -Het tabaksteeltmusueum is aanwezig op het Oogstweekend in het Openluchtmuseum Arnhem

26 augustus 2017             -Oogstdag Cothen, ook hier zijn we met een stand aanwezig

9 september 2017            - Grietmarkt en Open Monumentendag

9 september 2017        - Vanaf 11.00 uur: laatste tabakspluk in aanwezigheid en met medewerking van Burgemeester Frits Naafs.

13.30 - 14.15 uur en 15.00 - 15.45 uur Optreden van Big Band Veenendaal op het pleintje voor het museum: groovy, funky and jazzy!

Workshop Sigarenmaken

news \ 11Oktober

Berichtje uit de Rijnpost van 11 oktober jl.

Afgelopen week werd in het Veens museum een workshop sigarenmaken gehouden.
Door een paar van onze vrijwilligers werd hier met veel enthousiasme aan deelgenomen.
Zij zijn dus voortaan ook in staat om bij voorkomende gelegenheid demonstraties sigarenmaken in het tabaksteeltmuseum te geven.
Bijgaande foto werd overgenomen uit de Rijnpost.

Winterstop

news \ 08Oktober

WINTERSLUITING

Tijdens de winterperiode is het museum vanaf 6 november 2017 GESLOTEN.

Vanaf 17 februari 2018 bent u weer van harte welkom.

Voor informatie en/of rondleidingen kunt U bellen met 06-23149114  of mailen naar info@tabaksteeltmuseum.nl

Ons museum in het Nieuws

news \ 13September

Ons museum in het Nieuws.

Bijgaand artikel stond in de Rijnpost van woensdag 13 september.

Leuk om te lezen dat de tabak, geoogst van ons eigen akkertje en gedroogd in de tabaksschuur van ons museum ook elders nog verwerkt wordt bij het houden van demonstraties sigarenmaken.

In dit geval gebeurde dat in het Veenendaals museum op Open Monumentendag een betere plaats was eigenlijk niet denkbaar, want, zoals we weten was Veenendaal vanouds een Sigarenmakersdorp waar in diverse fabrieken o.a. de bekende Ritmeester en Panter sigaren gemaakt werden..

9 september jl. Laatste Tabakspluk

news \ 11September

Laatste Tabakspluk van 2017.

Op 9 september jl., Open Monumentendag vond traditioneel de laatste pluk van de tabaksbladeren plaats. Op deze dag werd het zgn. Bestegoed, de benaming voor de bovenste bladeren van de tabaksplant, geoogst. Zoals de naam al doet vermoeden leveren deze bladeren de beste kwaliteit tabak op. Volgens een inmiddels ook al jarenlange andere traditie werden onze vrijwilligers hierbij geassisteerd door dhr. Frits Naafs, burgemeester van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onder de ogen van een groot aantal belangstellenden arriveerde de burgemeester bij het museum in een mooie oude Ford en na een korte toespraak werd overgegaan tot het edele handwerk; het plukken van de tabaksbladeren. De geplukte bladeren werden ingekerfd, opgespijld en daarna te drogen gehangen in de hank van de tabaksschuur, waar ze tijdens het droogproces zullen veranderen in tabak, waarvan dan weer pruimtabak en sigaren gemaakt kunnen worden.

Van dat sigarenmaken kregen de bezoekers van het museum een een interessante demonstratie voorgeschoteld, want de gehele dag was een sigarenmaker aanwezig om aan een ieder die dat wilde, te laten zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte.

Tot slot werd door de burgemeester en het aanwezige publiek een toost uitgebracht op een geslaagde oogst.

's Middags kon men op het pleintje bij het museum nog genieten van een optreden van Big Band Veenendaal die met jazzy muziek de stemming er in hield.

Aktiviteiten buiten de deur

news \ 17Augustus

Aktiviteiten van het museum buiten Amerongen

Tijdens het oogstweekend aldaar op 20 en 21 augustus zal het Tabaksteeltmuseum acte de présence geven bij de Varikschuur in het Arnhemse Openluchtmuseum. Vrijwilligers van ons museum zullen daar bezig zijn om bezoekers van het Openluchtmuseum te informeren over de tabaksteelt op de heuvelrug in vroeger jaren.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de oogstdag in Cothen zal het museum ook daar met een stand staan om belangstellenden van informatie te voorzien.