24

November
Z
M
D
W
D
V
Z
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Agenda

news \ 31December

19 en 20 augustus 2017     -Het tabaksteeltmusueum is aanwezig op het Oogstweekend in het Openluchtmuseum Arnhem

26 augustus 2017             -Oogstdag Cothen, ook hier zijn we met een stand aanwezig

9 september 2017            - Grietmarkt en Open Monumentendag

9 september 2017        - Vanaf 11.00 uur: laatste tabakspluk in aanwezigheid en met medewerking van Burgemeester Frits Naafs.                                                               

13.30 - 14.15 uur en 15.00 - 15.45 uur Optreden van Big Band Veenendaal op het pleintje voor het museum: groovy, funky and jazzy!

 

 

 

 

Vrijwilligersuitje 2017

news \ 15November

Vrijwilligersuitje 2017 naar Sigarenfabriek De Olifant, Kampen

Ook dit jaar weer werd na het afsluiten van het tabaksteeltseizoen, de jaarlijkse traditie van het vrijwilligersuitje voortgezet. Deze keer was er voor gekozen om een bezoek te brengen aan zo’n beetje de laatste nog actief producerende sigarenfabriek in Nederland; De Olifant in de oude hanzestad Kampen. Deze fabriek stamt uit 1883 en is gevestigd in 2 oude pakhuizen aan de Voorstraat. Aan de achterkant van de fabriek is een winkel met koffie en theehuis, waarvan de ingang ligt aan de Oudstraat. Hier heeft men de mogelijkheid om de ter plaatse geproduceerde producten te kopen, maar ook te genieten van een heerlijk kopje koffie of thee.

Een groot deel van  onze vrijwilligers ging op 15 november jl. mee naar Kampen, De meesten hadden ook hun partner meegenomen zodat er in totaal een groep van 28 mensen bij elkaar in de auto stapte. Bij de fabriek aangekomen werden er 2 kleinere groepen gevormd die onder leiding van een bedrijfsmedewerker een rondleiding kregen door de historische fabrieksruimten. Werden de sigaren vroeger nog geheel met de hand vervaardigd, tegenwoordig heeft men hiervoor bij de Olifant een aantal vooroorlogse machines in gebruik, waarvan de oudste dateert uit het einde van de 19e eeuw. Toch werden tot voor kort ook hier nog sigaren geheel met de hand vervaardigd. Dit waren bijzondere modellen in kleine oplagen gemaakt voor speciale relaties. Hiervoor had men de oudste werknemer van Nederland in dienst; Tinus Vinke, toen 90 jaar oud. Helaas is Tinus inmiddels overleden, maar zijn stoel en werktafel staan nog steeds in de fabriek, alsof hij daar nog ieder moment plaats zou kunnen nemen.

Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers uitgebreid voorlichting over de verschillende soorten tabak en dekblad, die hier verwerkt worden. Ook het machinaal maken van de sigaren was te zien bij de machines die op het moment van bezoek in bedrijf waren. Verrassend was het feit dat er linkse en rechtse machines worden gebruikt. Dit heeft te maken met het dekblad. Op een bepaald moment worden de tabaksbladeren die als dekblad worden gebruikt nl. gestript. Dat houdt in dat de middennerf uit het blad wordt gehaald, waardoor men 2 bladhelften overhoudt. Een linker en een rechter. Iedere helft dient dan als dekblad voor 1 sigaar. Omdat het er niet mooi uitziet als van elke 2 sigaren er 1 met de bladnerven aan de buitenkant zou worden afgedekt, moest men zowel voor de linker als de rechterbladhelft een aparte machine bouwen.

Door al dit soort verhalen en alles wat er te bekijken viel was het voor iedereen een boeiende middag, die besloten werd met een heerlijke kop thee of koffie in de winkel met het koffie- en theehuis aan de achterzijde van de fabriek.

Rond half 5 was het hoog tijd om weer richting Amerongen te vertrekken waar nog een gezellig samenzijn wachtte met een drankje en een smakelijk stamppot buffet, zoals gewoonlijk weer prima verzorgd door Café de Tram. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshop Sigarenmaken

news \ 11Oktober

Berichtje uit de Rijnpost van 11 oktober jl. 
 

Afgelopen week werd in het Veens museum een workshop sigarenmaken gehouden.
Door een paar van onze vrijwilligers werd hier met veel enthousiasme aan deelgenomen.
Zij zijn dus voortaan ook in staat om bij voorkomende gelegenheid demonstraties sigarenmaken in het tabaksteeltmuseum te geven.
Bijgaande foto werd overgenomen uit de Rijnpost.
 

Winterstop

news \ 08Oktober

WINTERSLUITING

Tijdens de winterperiode is het museum vanaf 6 november 2017 GESLOTEN.

Vanaf 17 februari 2018 bent u weer van harte welkom.

Voor informatie en/of rondleidingen kunt U bellen met 06-23149114  of mailen naar info@tabaksteeltmuseum.nl

 

 

9 september jl. Laatste Tabakspluk

news \ 11September

Laatste Tabakspluk van 2017.

Op 9 september jl., Open Monumentendag vond traditioneel de laatste pluk van de tabaksbladeren plaats. Op deze dag werd het zgn. Bestegoed, de benaming voor de bovenste bladeren van de tabaksplant, geoogst. Zoals de naam al doet vermoeden leveren deze bladeren de beste kwaliteit tabak op. Volgens een inmiddels ook al jarenlange andere traditie werden onze vrijwilligers hierbij geassisteerd door dhr. Frits Naafs, burgemeester van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onder de ogen van een groot aantal belangstellenden arriveerde de burgemeester bij het museum in een mooie oude Ford en na een korte toespraak werd overgegaan tot het edele handwerk; het plukken van de tabaksbladeren. De geplukte bladeren werden ingekerfd, opgespijld en daarna te drogen gehangen in de hank van de tabaksschuur, waar ze tijdens het droogproces zullen veranderen in tabak, waarvan dan weer pruimtabak en sigaren gemaakt kunnen worden.

Van dat sigarenmaken kregen de bezoekers van het museum een een interessante demonstratie voorgeschoteld, want de gehele dag was een sigarenmaker aanwezig om aan een ieder die dat wilde, te laten zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte.

Tot slot werd door de burgemeester en het aanwezige publiek een toost uitgebracht op een geslaagde oogst.

's Middags kon men op het pleintje bij het museum nog genieten van een optreden van Big Band Veenendaal die met jazzy muziek de stemming er in hield.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktiviteiten buiten de deur

news \ 17Augustus

 

 

Aktiviteiten van het museum buiten Amerongen

Tijdens het oogstweekend aldaar op 20 en 21 augustus zal het Tabaksteeltmuseum acte de présence geven bij de Varikschuur in het Arnhemse Openluchtmuseum. Vrijwilligers van ons museum zullen daar bezig zijn om bezoekers van het Openluchtmuseum te informeren over de tabaksteelt op de heuvelrug in vroeger jaren.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de oogstdag in Cothen zal het museum ook daar met een stand staan om belangstellenden van informatie te voorzien.