Mei

news \ 31December

14 Februari 2017     - Opening van het nieuwe tabaksteeltseizoen

27 april 2017            - Koningsdag

13 Mei 2017                - Grietmarkt.

27 mei 2017                - Vanaf 13.00 uur  TABAKSPLANTJES OPHALEN.

1 plantje voor €1,00 en 5 plantjes voor € 4.50 ,
                                                    donateurs 5 plantjes gratis.

16 t/m 19 mei 2017   - avondvierdaagse

9 september             - Grietmarkt en monumentendag

Verkoop Tabaksplantjes gaat helaas NIET door.

news \ 25Mei

In tegenstelling tot eerdere berichten kan de jaarlijkse verkoop van tabaksplantjes dit jaar helaas niet doorgaan.

De oorzaak is de te lang aanhoudende koude, die er voor zorgde dat we niet genoeg plantjes hebben kunnen opkweken om te verkopen. De plantjes die we nog wel hebben zijn maar net voldoende om uit te planten op onze akker bij het museum en evt. elders aan te kopen plantjes waren nergens meer te krijgen.

Onze excuses hiervoor.

Lintje voor Gerrit Jan Hoogendoorn

news \ 26April

Lintje voor Gerrit Jan Hoogendoorn

Op 26 april 2017, om 11.00 uur is ons bestuurslid Gerrit Jan Hoogendoorn benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn jarenlange aktiviteiten voor ons Tabaksteeltmuseum en voor de Heemkundige Stichting, waar hij, ook als bestuurslid, al jarenlang goed werk verricht. Namens het bestuur en de vrijwilligers van het Tabaksteeltmuseum en de Heemkundige Stichting, onze gelukwensen aan hem en zijn familie.
Wij hopen dat hij nog lang aktief mag zijn binnen beide verenigingen.

Voorjaar! Zaaien en het land bewerken

news \ 19April

Elk voorjaar weer opnieuw begint het te kriebelen bij onze vrijwilligers.

Het zaad moet in de bak, het land moet worden bemest. Ook dit jaar weer, zijn ze op tijd begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe tabaksoogst.

En het moet gezegd, het akkertje ligt er weer mooi bij. De mest ligt keurig verspreid over het land en in de broeibak steken de piepkleine blaadjes van de nieuwe generatie tabaksplantjes al boven de grond uit. Dit jaar extra beschermd met plastic, vanwege de nog steeds actieve nachtvorst.

Over een paar weken zullen ze groot genoeg zijn om te worden overgeplant op de akker waar ze tot volle wasdom zullen komen en over een paar maanden zal dan hopelijk weer een mooie oogst van het land gehaald kunnen worden.

Bent u in de buurt, kijk er eens naar om, het is leuk om het proces van piepklein zaadje tot volwassen tabaksplant te volgen.

Nieuws van de Heemkundige Stichting

news \ 19April

Nieuwe Vitrine in Bibliotheek Amerongen

Onlangs heeft de Heemskundige Stichting Amerongen een nieuwe vitrine ingericht in de Bibliotheek.

De vitrine is gewijd aan bodemvondsten, beschikbaar gesteld door de heer Cees Jansen uit ons dorp. Dhr. Jansen ontdekte deze vondsten tijdens wandelingen door de bossen uiterwaarden van Amerongen.

Het loont de moeite om, als u in de buurt bent een kijkje te nemen in de bibliotheek.

De vitrine staat direct als u binnenkomt links om de hoek bij het raam.

Gulle Gift

news \ 24Januari

Mooi gebaar van dhr. Van Ommeren uit Elst.

Door dhr. Jan van Ommeren werd ons onlangs een origineel tabakkersmes aangeboden.

Dit soort messen werd gebruikt om voor het aanspijlen van de tabaksbladeren de bladnerf in te snijden.

Het mag duidelijk zijn dat wij dit soort initiatieven van harte toejuichen.

Overigens is dhr. Van Ommeren een oude bekende. Al eerder schonk hij het museum een platte kar.

Wij danken hem dan ook wederom hartelijk voor dit gulle gebaar en hopen dat dit soort initiatieven navolging krijgt.