news \ 31December

14 Februari 2017     - Opening van het nieuwe tabaksteeltseizoen

27 april 2017            - Koningsdag

13 Mei 2017                - Grietmarkt en vanaf 10.30 uur tabaksplantjes ophalen.

1 plantje voor €1,00 en 5 plantjes voor € 4.50

16 t/m 19 mei 2017   - avondvierdaagse

9 september             - Grietmarkt en monumentendag

Voorjaar! Zaaien en het land bewerken

news \ 19April

Elk voorjaar weer opnieuw begint het te kriebelen bij onze vrijwilligers.

Het zaad moet in de bak, het land moet worden bemest. Ook dit jaar weer, zijn ze op tijd begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe tabaksoogst.

En het moet gezegd, het akkertje ligt er weer mooi bij. De mest ligt keurig verspreid over het land en in de broeibak steken de piepkleine blaadjes van de nieuwe generatie tabaksplantjes al boven de grond uit. Dit jaar extra beschermd met plastic, vanwege de nog steeds actieve nachtvorst.

Over een paar weken zullen ze groot genoeg zijn om te worden overgeplant op de akker waar ze tot volle wasdom zullen komen en over een paar maanden zal dan hopelijk weer een mooie oogst van het land gehaald kunnen worden.

Bent u in de buurt, kijk er eens naar om, het is leuk om het proces van piepklein zaadje tot volwassen tabaksplant te volgen.

Nieuws van de Heemkundige Stichting

news \ 19April

Nieuwe Vitrine in Bibliotheek Amerongen

Onlangs heeft de Heemskundige Stichting Amerongen een nieuwe vitrine ingericht in de Bibliotheek.

De vitrine is gewijd aan bodemvondsten, beschikbaar gesteld door de heer Cees Jansen uit ons dorp. Dhr. Jansen ontdekte deze vondsten tijdens wandelingen door de bossen uiterwaarden van Amerongen.

Het loont de moeite om, als u in de buurt bent een kijkje te nemen in de bibliotheek.

De vitrine staat direct als u binnenkomt links om de hoek bij het raam.

Gulle Gift

news \ 24Januari

Mooi gebaar van dhr. Van Ommeren uit Elst.

Door dhr. Jan van Ommeren werd ons onlangs een origineel tabakkersmes aangeboden.

Dit soort messen werd gebruikt om voor het aanspijlen van de tabaksbladeren de bladnerf in te snijden.

Het mag duidelijk zijn dat wij dit soort initiatieven van harte toejuichen.

Overigens is dhr. Van Ommeren een oude bekende. Al eerder schonk hij het museum een platte kar.

Wij danken hem dan ook wederom hartelijk voor dit gulle gebaar en hopen dat dit soort initiatieven navolging krijgt.

Gezellige middag voor onze vrijwilligers in het Openluchtmuseum Arnhem

news \ 16December

Gezellig vrijwilligersuitje naar het Openluchtmuseum Arnhem

Woensdag 14 december werden alle vrijwilligers van het tabaksteeltmuseum met hun partners getrakteerd op een leuk uitje naar het Openluchtmuseum in Arnhem.
Nadat iedereen zich had verzameld bij de ingang van het museum ging men naar binnen voor een uitgebreide uitleg over het ontstaan van het museum en de bijzondere dingen die er te zien zijn.

Vervolgens was er koffie of thee, waarna men de gelegenheid kreeg om het museum uitgebreid te bekijken.

En er was ook veel te zien. In het museum staan diverse oude gebouwen, waaronder veel boerderijen, maar ook bijvoorbeeld een Groene Kruis gebouw uit vroeger tijden en een onvervalst Amsterdams stukje Jordaan.
Ook waren er diverse demonstraties zoals het maken van klompen en midwinterhoorns, waarvan het sonore geluid regelmatig over het terrein te horen was, een traditie die vooral in Drenthe en Groningen beoefend wordt.
Het museum was in winterstijl, wat inhield dat er een schaatsbaan was ingericht en ook een baan waarvan je met een slee naar beneden kon roetsjen. Uiteraard stonden er in deze kersttijd ook diverse kerstbomen opgesteld.
In de bierbrouwerij die ook op het terrein te vinden is kon men genieten van een lekker biertje. Ergens anders weer werden kookdemonstraties gegeven met traditionele wintergroenten.
Voor wie moe werd van het vele lopen was er de mogelijkheid om zich te laten vervoeren per paardenkoets of met de elektrische trams die over het terrein reden.
Om 16.00 uur verzamelde iedereen zich weer bij de uitgang om naar Amerongen terug te keren. Hier werd men in Café de Tram onthaald op een drankje en een heerlijk stamppot buffet.
In een gezellige sfeer werd daarna nog lang nagepraat over de leuke dag die iedereen had gehad.

Vrijwilligersuitje dit jaar naar Arnhem

news \ 14December

Vrijwilligersuitje dit jaar naar Arnhem

Inmiddels is het een traditie geworden.
Elk jaar bedankt het bestuur van het tabaksteeltmuseum haar aktieve vrijwilligers met een etentje, uitje of anderszins gezellig samenzijn.
Dit jaar is de keuze gevallen op het Openluchtmuseum in Arnhem. Met dit museum heeft het tabaksteeltmuseum al een jarenlange goede band. Elk jaar op de Oogstdag in het Openluchtmuseum is ook het Tabaksteeltmuseum daar aanwezig met een uitgebreide presentatie.
Op woensdag 14 december zullen onze vrijwilligers het Openluchtmuseum bezoeken. Na de ontvangst met een kopje koffie zullen ze worden voorgelicht over de diverse facetten van het Openluchtmuseum. Daarna is er gelegenheid om het museum uitgebreid te bekijken. Tijdens de periode naar de Kerstdagen toe is het museum sfeervol omgetoverd in een winters sneeuwlandschap. Voor de liefhebbers is er zelfs de mogelijkheid om te schaatsen.
Bij terugkeer in Amerongen wordt er in Café de Tram nog een borreltje geschonken en kan men genieten van een broodje en een kop soep.