11

December
Z
M
D
W
D
V
Z
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Agenda

news \ 31December

16 december Kerstmarkt

16 en 17 december Kerstfeest in en bij het Tabaksteeltmuseum met o.a.: Glühwein en chocolademelk van café de Tram, de Slager met vleesspecialiteiten, een Troubadour en Kerstverhalen in Dickens stijl met zang en gitaarmuziek.

Iedereen is op 16 en 17 december van harte welkom van 17.00 - 21.00 uur op het pleintje bij en in het museum  

 

 

Kerstfeest in het museum

news \ 16December

Op 16 en 17 december is het museum van 17.00-21.00 uur geopend. Samen met het Kasteel en de Kerstmarkt vieren wij dan het Kerstfeest.

Op het pleintje bij het museum vinden allerlei aktiviteiten plaats in een gezellige kerstsfeer. Zo zal de Slager er zijn vleesspecialiteiten presenteren, Café de Tram zal er zijn met Glühwein en warme chocolademelk, er is een Troubadour en binnen in het in sfeervolle kerstsfeer omgetoverde museum worden kerstverhalen in Dickens sfeer verteld en is er zang met gitaarmuziek.

Kom dus gezellig met ons het Kerstfeest vieren. U bent van harte welkom!

Cheque voor Heemkundige Stichting Amerongen

news \ 25November

Cheque t.w.v. € 500,00 voor Heemkundige Stichting Amerongen.

Zojuist kreeg voorzitter Betty van de Bosch een cheque ter waarde van € 500,00 overhandigd door Kringloopcentrum Snuffelschuur Goed ZO! uit Amerongen.

De cheque werd haar overhandigd door Goed Zo! medewerker Hans van Vliet.
Het geld zal worden gebruikt voor het opzetten van een website voor de Heemkundige Stichting.

Vrijwilligersuitje 2017

news \ 15November

Vrijwilligersuitje 2017 naar Sigarenfabriek De Olifant, Kampen

Ook dit jaar weer werd na het afsluiten van het tabaksteeltseizoen, de jaarlijkse traditie van het vrijwilligersuitje voortgezet. Deze keer was er voor gekozen om een bezoek te brengen aan zo’n beetje de laatste nog actief producerende sigarenfabriek in Nederland; De Olifant in de oude hanzestad Kampen. Deze fabriek stamt uit 1883 en is gevestigd in 2 oude pakhuizen aan de Voorstraat. Aan de achterkant van de fabriek is een winkel met koffie en theehuis, waarvan de ingang ligt aan de Oudstraat. Hier heeft men de mogelijkheid om de ter plaatse geproduceerde producten te kopen, maar ook te genieten van een heerlijk kopje koffie of thee.

Een groot deel van  onze vrijwilligers ging op 15 november jl. mee naar Kampen, De meesten hadden ook hun partner meegenomen zodat er in totaal een groep van 28 mensen bij elkaar in de auto stapte. Bij de fabriek aangekomen werden er 2 kleinere groepen gevormd die onder leiding van een bedrijfsmedewerker een rondleiding kregen door de historische fabrieksruimten. Werden de sigaren vroeger nog geheel met de hand vervaardigd, tegenwoordig heeft men hiervoor bij de Olifant een aantal vooroorlogse machines in gebruik, waarvan de oudste dateert uit het einde van de 19e eeuw. Toch werden tot voor kort ook hier nog sigaren geheel met de hand vervaardigd. Dit waren bijzondere modellen in kleine oplagen gemaakt voor speciale relaties. Hiervoor had men de oudste werknemer van Nederland in dienst; Tinus Vinke, toen 90 jaar oud. Helaas is Tinus inmiddels overleden, maar zijn stoel en werktafel staan nog steeds in de fabriek, alsof hij daar nog ieder moment plaats zou kunnen nemen.

Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers uitgebreid voorlichting over de verschillende soorten tabak en dekblad, die hier verwerkt worden. Ook het machinaal maken van de sigaren was te zien bij de machines die op het moment van bezoek in bedrijf waren. Verrassend was het feit dat er linkse en rechtse machines worden gebruikt. Dit heeft te maken met het dekblad. Op een bepaald moment worden de tabaksbladeren die als dekblad worden gebruikt nl. gestript. Dat houdt in dat de middennerf uit het blad wordt gehaald, waardoor men 2 bladhelften overhoudt. Een linker en een rechter. Iedere helft dient dan als dekblad voor 1 sigaar. Omdat het er niet mooi uitziet als van elke 2 sigaren er 1 met de bladnerven aan de buitenkant zou worden afgedekt, moest men zowel voor de linker als de rechterbladhelft een aparte machine bouwen.

Door al dit soort verhalen en alles wat er te bekijken viel was het voor iedereen een boeiende middag, die besloten werd met een heerlijke kop thee of koffie in de winkel met het koffie- en theehuis aan de achterzijde van de fabriek.

Rond half 5 was het hoog tijd om weer richting Amerongen te vertrekken waar nog een gezellig samenzijn wachtte met een drankje en een smakelijk stamppot buffet, zoals gewoonlijk weer prima verzorgd door Café de Tram. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winterstop

news \ 08Oktober

WINTERSLUITING

Tijdens de winterperiode is het museum vanaf 6 november 2017 GESLOTEN.

Vanaf 17 februari 2018 bent u weer van harte welkom.

Voor informatie en/of rondleidingen kunt U bellen met 06-23149114  of mailen naar info@tabaksteeltmuseum.nl

 

 

9 september jl. Laatste Tabakspluk

news \ 11September

Laatste Tabakspluk van 2017.

Op 9 september jl., Open Monumentendag vond traditioneel de laatste pluk van de tabaksbladeren plaats. Op deze dag werd het zgn. Bestegoed, de benaming voor de bovenste bladeren van de tabaksplant, geoogst. Zoals de naam al doet vermoeden leveren deze bladeren de beste kwaliteit tabak op. Volgens een inmiddels ook al jarenlange andere traditie werden onze vrijwilligers hierbij geassisteerd door dhr. Frits Naafs, burgemeester van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onder de ogen van een groot aantal belangstellenden arriveerde de burgemeester bij het museum in een mooie oude Ford en na een korte toespraak werd overgegaan tot het edele handwerk; het plukken van de tabaksbladeren. De geplukte bladeren werden ingekerfd, opgespijld en daarna te drogen gehangen in de hank van de tabaksschuur, waar ze tijdens het droogproces zullen veranderen in tabak, waarvan dan weer pruimtabak en sigaren gemaakt kunnen worden.

Van dat sigarenmaken kregen de bezoekers van het museum een een interessante demonstratie voorgeschoteld, want de gehele dag was een sigarenmaker aanwezig om aan een ieder die dat wilde, te laten zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte.

Tot slot werd door de burgemeester en het aanwezige publiek een toost uitgebracht op een geslaagde oogst.

's Middags kon men op het pleintje bij het museum nog genieten van een optreden van Big Band Veenendaal die met jazzy muziek de stemming er in hield.