Augustus

news \ 31December

17 februari      Het museum is weer open voor een nieuw seizoen

16 maart tot 1 april 2018 Foto-expositie in de Naspoleonschuur, Foto's van Tabaksschuren, gemaakt door Jan Kalff

Nieuwe culinaire creatie

news \ 16Maart

Nieuwe culinaire creatie met Amerongse tabak.

23 februari jl. berichtten wij u dat chefkok Tommy Jansen van Restaurant Bentinck uit Amerongen bezig was met de ontwikkeling van een nieuw gerecht; duif gegaard in tabaksblad.
Nu kunnen wij u mededelen dat dit gerecht inmiddels op de kaart staat en dat diegenen die het hebben geprobeerd er zeer over te spreken zijn.
Het gerecht bestaat uit duif, gewikkeld in tabaksblad, daarna verpakt in een korst van zout en langzaam gegaard in de oven.
De diverse stadia kunt u zien op de foto's bij dit bericht.
Wij zouden zeggen breng eens een bezoek aan dit mooie restaurant en probeer dit gerecht van Amerongse bodem.

Foto-expositie Napoleonschuur

news \ 27Februari

Foto-expositie in de Napoleonschuur

In de onlangs gereed gekomen fraai gerestaureerde Napoleonschuur naast het Tabaksteeltmuseum organiseert de Heemkundige Stichting Amerongen een tentoonstelling van foto’s van Tabaksschuren.

De foto’s zijn gemaakt door Jan Kalff en de tentoonstelling is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 16 maart tot 1 april 2018. Op deze dagen is de Napoleonschuur open van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Alle reden dus om er een kijkje te nemen.

Amerongse Tabak gaat Culinair

news \ 22Februari

Chefkok Tommy Janssen van restaurant Bentinck in Amerongen heeft een bijzonder gerecht bedacht. Voor dit gerecht heeft hij een ingrediënt nodig wat zo mogelijk nog bijzonderder is, nl. tabaksblad. Dit nieuwe culinaire hoogstandje bestaat uit duif, gegaard in tabaksblad met een zoutkorst. Het tabaksblad wat hiervoor nodig is zal hij gaan inkopen bij het tabaksteeltmuseum.

Daar is immers altijd een behoorlijke hoeveelheid op voorraad en er wordt jaarlijks vers geoogst.

Op dit moment verkeert het gerecht nog in de experimentele fase, maar als het aanslaat zal het tabaksteeltmuseum dus jaarlijks een deel van haar oogst aan Restaurant Bentinck kunnen leveren.

Voor beiden zou dit een win-win situatie zijn en wij hopen dan ook dat deze nieuwe creatie van chefkok Janssen een succes zal worden.

Restaurant Bentinck is gevestigd in de stallen van Kasteel Amerongen. Er wordt op topniveau gekookt  waar bij men gebruik maakt van pure, eerlijke (streek)produkten en smaken.

Nieuw ooievaarsnest

news \ 17Februari

Nieuw ooievaarsnest langs de Lekdijk

Op 17 februari jl. is met vereende krachten door vrijwilligers van de Heemkundige Stichting en het Tabaksteeltmuseum een mooi nieuw ooievaarsnest opgericht langs de Lekdijk in Amerongen.

Dit gebeurde met de welwillende medewerking van landeigenaar Piet van de Pol en Loonwerkbedrijf Jan de Geer uit Leersum en werd mogelijk gemaakt door de gulle giften van diverse donateurs.

Het ooievaarsnest staat bij de Kromme hoek en de Rijndijk in Amerongen.

Nu maar hopen dat met het naderend voorjaar in zicht, snel een ooievaarspaar het nieuwe nest in bezit zal nemen en zal zorgen voor nieuw nageslacht van deze mooie vogel die zich gelukkig alweer sinds jaren regelmatig laat zien in ons prachtige rivierengebied.

Opening seizoen 2018

news \ 11Februari

Opening seizoen 2018

A.s. zaterdag 17 februari openen wij onze deuren weer voor een nieuw tabaksteeltseizoen.
Breng dit jaar ook eens een bezoek aan ons museum en laat u verrassen door wat er allemaal te zien en te vertellen is.

Voor informatie en/of rondleidingen kunt U bellen met 06-23149114  of mailen naar info@tabaksteeltmuseum.nl