19

Februari
Z
M
D
W
D
V
Z
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Agenda

news \ 31December

17 februari      Het museum is weer open voor een nieuw seizoen

Opening seizoen 2018

news \ 11Februari

Opening seizoen 2018

A.s. zaterdag 17 februari openen wij onze deuren weer voor een nieuw tabaksteeltseizoen.
Breng dit jaar ook eens een bezoek aan ons museum en laat u verrassen door wat er allemaal te zien en te vertellen is.

Voor informatie en/of rondleidingen kunt U bellen met 06-23149114  of mailen naar info@tabaksteeltmuseum.nl

 

 

Kerstmarkt

news \ 16December

Sfeervolle Kerstmarkt bij het Tabaksteeltmuseum

Afgelopen zaterdagavond 16 december waren er in en om het tabaksteeltmuseum volop Kerst-aktiviteiten georganiseerd.

Het hele pleintje rondom het museum was feestelijk verlicht en er was een kleine maar gezellige kerstmarkt met diverse kramen, waar o.a. slagerij Van Ginkel allerlei heerlijkheden presenteerde. Ook Café Slijterij De Tram was aanwezig met een kraam waar de bezoeker kon genieten van lekkere glühwein wat, zeker gezien het koude en natte winterweer, goed uitkwam. Verder was er een oliebollen-  en een poffertjeskraam, waarbij opviel dat vooral de laatste erg in de smaak viel bij het jongere publiek. Ook de levende kerststal ontbrak niet met schapen, ezels en zelfs een heuse kameel.

Voor de kleintjes was er een lampionoptocht vanaf de Hof naar het kasteel waar een grote kerstboom werd ontstoken. Het geheel werd muzikaal omlijst door de Egelander Kapel “De Leemkulers”.

Tijdens alle aktiviteiten van 17.00 tot 21.00 uur was het museum geopend. Het publiek had deze avond gratis toegang en daar werd enthousiast gebruik van gemaakt.

Ook binnenin het museum hing een gezellige sfeer. Er waren demonstraties sigarenmaken, waar enkele vrijwilligers van het museum hun onlangs verworven kennis en vaardigheden op dit gebied toonden. Ook werden er gezellige kerstliedjes ten gehore gebracht door een heuse troubadour op gitaar, begeleid door een accordioniste en Annet Werkhoven vertelde, gekleed in passende kledij, prachtige kerstverhalen.

Vooral voor de kleintjes was de verrassing groot, toen onverwacht de Kerstman binnenliep en zijn vrolijke kreet “Hoho, Hoho” door de ruimte liet schallen.

Al met al kunnen de organisatoren terugzien op een geslaagde avond voor jong en oud met, zeker gezien het tegenvallende weer, een groot aantal bezoekers.

Eindejaarswens

news \ 13December

Met onze grote dank aan allen die ook dit jaar weer hun steun, in wat voor vorm dan ook, hebben gegeven aan ons museum. Wij hopen ook in de komende jaren op u te mogen rekenen.

Nieuws van de Heemkundige Stichting Amerongen

news \ 25November

 

Nieuws van de Heemkundige Stichting Amerongen.

Dhr. HvE uit de Overstraat in Amerongen schenkt regelmatig leuke documenten en andere interessante zaken over Amerongen en omgeving aan de Heemkundige Stichting.
Ook vorige week weer verraste hij ons met maar liefst 385 oude ansichten van Leersum, waarvan de meeste keurig opgeborgen in 4 albums.
Wij zijn hier uiteraard erg blij mee en hopen op nog veel meer van dit soort particuliere initiatieven.
Belangstellenden hebben te allen tijde op de woensdagochtenden en vrijdagavonden de mogelijkheid om ons archief in te zien. Dit archief is ondergebracht in de bibliotheek in Allemanswaard.

Ondertussen begint ook de website van de Heemkundige Stichting vorm te krijgen.

U kunt de site bezoeken op www.heemkundigestichtingamerongen.nl

Vrijwilligersuitje 2017

news \ 15November

Vrijwilligersuitje 2017 naar Sigarenfabriek De Olifant, Kampen

Ook dit jaar weer werd na het afsluiten van het tabaksteeltseizoen, de jaarlijkse traditie van het vrijwilligersuitje voortgezet. Deze keer was er voor gekozen om een bezoek te brengen aan zo’n beetje de laatste nog actief producerende sigarenfabriek in Nederland; De Olifant in de oude hanzestad Kampen. Deze fabriek stamt uit 1883 en is gevestigd in 2 oude pakhuizen aan de Voorstraat. Aan de achterkant van de fabriek is een winkel met koffie en theehuis, waarvan de ingang ligt aan de Oudstraat. Hier heeft men de mogelijkheid om de ter plaatse geproduceerde producten te kopen, maar ook te genieten van een heerlijk kopje koffie of thee.

Een groot deel van  onze vrijwilligers ging op 15 november jl. mee naar Kampen, De meesten hadden ook hun partner meegenomen zodat er in totaal een groep van 28 mensen bij elkaar in de auto stapte. Bij de fabriek aangekomen werden er 2 kleinere groepen gevormd die onder leiding van een bedrijfsmedewerker een rondleiding kregen door de historische fabrieksruimten. Werden de sigaren vroeger nog geheel met de hand vervaardigd, tegenwoordig heeft men hiervoor bij de Olifant een aantal vooroorlogse machines in gebruik, waarvan de oudste dateert uit het einde van de 19e eeuw. Toch werden tot voor kort ook hier nog sigaren geheel met de hand vervaardigd. Dit waren bijzondere modellen in kleine oplagen gemaakt voor speciale relaties. Hiervoor had men de oudste werknemer van Nederland in dienst; Tinus Vinke, toen 90 jaar oud. Helaas is Tinus inmiddels overleden, maar zijn stoel en werktafel staan nog steeds in de fabriek, alsof hij daar nog ieder moment plaats zou kunnen nemen.

Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers uitgebreid voorlichting over de verschillende soorten tabak en dekblad, die hier verwerkt worden. Ook het machinaal maken van de sigaren was te zien bij de machines die op het moment van bezoek in bedrijf waren. Verrassend was het feit dat er linkse en rechtse machines worden gebruikt. Dit heeft te maken met het dekblad. Op een bepaald moment worden de tabaksbladeren die als dekblad worden gebruikt nl. gestript. Dat houdt in dat de middennerf uit het blad wordt gehaald, waardoor men 2 bladhelften overhoudt. Een linker en een rechter. Iedere helft dient dan als dekblad voor 1 sigaar. Omdat het er niet mooi uitziet als van elke 2 sigaren er 1 met de bladnerven aan de buitenkant zou worden afgedekt, moest men zowel voor de linker als de rechterbladhelft een aparte machine bouwen.

Door al dit soort verhalen en alles wat er te bekijken viel was het voor iedereen een boeiende middag, die besloten werd met een heerlijke kop thee of koffie in de winkel met het koffie- en theehuis aan de achterzijde van de fabriek.

Rond half 5 was het hoog tijd om weer richting Amerongen te vertrekken waar nog een gezellig samenzijn wachtte met een drankje en een smakelijk stamppot buffet, zoals gewoonlijk weer prima verzorgd door Café de Tram.