20

September
Z
M
D
W
D
V
Z
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Agenda

news \ 31December

19 en 20 augustus 2017     -Het tabaksteeltmusueum is aanwezig op het Oogstweekend in het Openluchtmuseum Arnhem

26 augustus 2017             -Oogstdag Cothen, ook hier zijn we met een stand aanwezig

9 september 2017            - Grietmarkt en Open Monumentendag

9 september 2017        - Vanaf 11.00 uur: laatste tabakspluk in aanwezigheid en met medewerking van Burgemeester Frits Naafs.                                                               

13.30 - 14.15 uur en 15.00 - 15.45 uur Optreden van Big Band Veenendaal op het pleintje voor het museum: groovy, funky and jazzy!

 

 

 

 

Ons museum in het Nieuws

news \ 13September

Ons museum in het Nieuws.

Bijgaand artikel stond in de Rijnpost van woensdag 13 september.

Leuk om te lezen dat de tabak, geoogst van ons eigen akkertje en gedroogd in de tabaksschuur van ons museum ook elders nog verwerkt wordt bij het houden van demonstraties sigarenmaken.

In dit geval gebeurde dat in het Veenendaals museum op Open Monumentendag een betere plaats was eigenlijk niet denkbaar, want, zoals we weten was Veenendaal vanouds een Sigarenmakersdorp waar in diverse fabrieken o.a. de bekende Ritmeester en Panter sigaren gemaakt werden..

 

 

Aktiviteiten buiten de deur

news \ 17Augustus

 

 

Aktiviteiten van het museum buiten Amerongen

Tijdens het oogstweekend aldaar op 20 en 21 augustus zal het Tabaksteeltmuseum acte de présence geven bij de Varikschuur in het Arnhemse Openluchtmuseum. Vrijwilligers van ons museum zullen daar bezig zijn om bezoekers van het Openluchtmuseum te informeren over de tabaksteelt op de heuvelrug in vroeger jaren.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de oogstdag in Cothen zal het museum ook daar met een stand staan om belangstellenden van informatie te voorzien. 

 

 

 

 

1e pluk 2017 zit er weer op

news \ 04Augustus

1e pluk van dit seizoen zit er weer op!

 

Onze vrijwilligers waren er vanmiddag maar weer druk mee.

De eerste pluk van tabaksbladeren die traditiegetrouw eind juli begin augustus wordt gedaan, is achter de rug.

Vanmiddag werden de onderste bladeren van de tabaksplanten, het zgn. “zandgoed”, geoogst. Direct daarna waren de middelste bladeren, het “aardgoed”, aan de beurt.

Eind september worden de planten ontdaan van de hoogste bladeren, het “bestegoed”, en daarmee zal dan de oogst van dit jaar een feit zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden leveren de bladeren van het “bestegoed” de hoogste kwaliteit tabak, terwijl het “zandgoed” gebruikt wordt voor tabak van mindere kwaliteit.

Na de pluk worden de bladeren op de nerf ingesneden en aangespijld, waarna ze in de droogschuur in het achterste deel van het museum te drogen worden gehangen.

Op de akker staan ook nog een aantal “doorgeschoten” tabaksplanten in bloei. Deze heeft men met opzet door laten groeien zodat van deze planten weer het zaad kan worden gewonnen voor de volgende oogst.

Van de planten die nu en eind september geoogst worden zijn in juni de toppen verwijderd. Dat zorgde er voor dat de planten zelf kleiner bleven terwijl de bladeren juist groter werden.

Door dit toppen ontstonden op de planten zijscheuten die van tijd tot tijd verwijderd moesten worden, het zgn. “dieven”.

U kunt dus wel nagaan dat de mensen die zich hiermee op vrijwillige basis tijdens het seizoen bezighouden het er behoorlijk druk mee hebben.

Ons museum heeft dan ook eigenlijk nooit genoeg vrijwilligers,  dus als het u leuk lijkt om hieraan mee te helpen kunt u zich opgeven via tel.nr. 06-23149114 .

Wij zien uw komst graag tegemoet!

Tabak als medicijn?

news \ 24Juli

Bron: New Scientist, Peter de Jaeger

De comeback van tabak als medicijn

5 juli 2017 | Peter de Jaeger | Mens | Plant & dier

De tabaksteelt krijgt een tweede leven. Nu het rokertje definitief op zijn retour is, bestuderen ze in Wageningen de plant als medicijnleverancier.

 

De tabaksplant produceert medicinale eiwitten. 

Het kan raar lopen. Wageningen was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw het centrum van de Nederlandse tabaksteelt. Het tabaksmozaïekvirus maakte toen abrupt een einde aan de florerende tabakscultuur. Verrassend genoeg staat tabak nu weer centraal in de stad; deze keer wordt in Wageningen vooral onderzoek gedaan naar de plant als fabriekje van medicijnen.

Ooit werd tabak gezien als geneesmiddel. De indianen gebruikten de plant om wonden te genezen en hoofdpijn te bestrijden. Columbus bracht het goedje mee van Amerika naar Europa. Ook hier werd het gebruikt om slijm op te lossen, als pijnverlichter bij syfilis en als desinfecterend middel bij cholera en de pest. Het zou zelfs helpen tegen schurft en verkoudheid.

Inmiddels weten we dat roken dodelijk is. Toch wordt de tabaksteelt nieuw leven ingeblazen. Dit keer om medicinale eiwitten te produceren, als grondstof voor medicijnen tegen met name kanker en chronische ontstekingen.

Grote belofte

‘Er is een hele waslijst van eiwitten, vaccins en hormonen uit tabak te maken’, zegt Arjen Schots, onderzoeker aan Wageningen University. ‘Tot nog toe is er pas één medicijn op de markt. Dat is Elelyso tegen de ziekte van Gaucher, een erfelijke stofwisselingsziekte, gemaakt door het Israëlische bedrijf Protalix. Binnen tien jaar zullen er vele volgen.’


De markt voor biopharming, medicijnen uit planten, wordt geschat op 200 miljard euro. Een medicijn tegen borstkanker uit tabak, Herceptin, komt volgend jaar op de markt. De waarde hiervan is ruim 6 miljard euro, schat de Canadese producent PlantForm.

Waarom is tabak zo aantrekkelijk als medicijnfabriek? ‘De plant is een modelgewas waar we al veel over weten. Het genoom is volledig in kaart gebracht. We werken met Nicotiana benthamiana, een zusje van de gewone tabak. Deze plant hoeft niet genetisch te worden veranderd om eiwitten te produceren. Het is voldoende om de bacterie Agrobacterium met daarin het gen van het gewenste eiwit, in te brengen in de plant. Hiermee komen we tegemoet aan de bezwaren van de consument tegen genetisch gemanipuleerde planten.’

Goedkoper en sneller

Ander belangrijk voordeel is dat planten een stuk goedkoper en sneller medicijnen kunnen maken dan via fermentatie van dierlijke celculturen. Er worden ook andere planten gebruikt voor biopharming, waaronder mais, luzerne en rijst. Maar tabak is erg populair, omdat het snel en in grote hoeveelheden groeit. ‘Als je een kas vol zou zetten met tabaksplanten, kun je wel enkele honderden grammen per hectare oogsten in een cyclus van zes tot zeven weken. Het is de helft goedkoper in productie vergeleken met zoogdiercellen’

Schots: ‘Bovendien hoef je bij planten niet bang te zijn voor pathogenen die ons ziek kunnen maken. Dat is bij zoogdiercellen wel het geval. Daarin kunnen ziekmakende virussen of prionen zitten. Dat gaf enkele jaren geleden veel commotie bij de productie van een medicijn tegen de ziekte van Gaucher uit hamstercellen.’

Een van de problemen van productie in planten is het verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Beide zijn voorzien van andere ‘suikerstaarten’ aan het eiwit. Planten kunnen de menselijke suikerketens niet aan de eiwitten, oftewel de antilichamen, vastmaken (glycosyleren). Dat kan de werking verminderen. ‘Maar door plantenenzymen uit te schakelen en menselijke enzymen toe te voegen, lukt het om suikerketens op planteiwitten meer op die van ons te laten lijken. Zo is het probleem van glycosylering deels opgelost’, zegt Schots, die hierover onlangs publiceerde in Scientific Reports.

Parasitaire wormen

Het Wageningse onderzoek richt zich op parasitaire wormen. ‘We kijken of we bepaalde eiwitten van die parasiet kunnen namaken in de plant. Die eiwitten zijn te gebruiken voor therapieën om ontstekingen te remmen en het immuunsysteem rustig te maken’, zegt de plantwetenschapper.

Schots werkt vooral aan eiwitten uit Schistosoma mansoni, de parasiet die schistosomiasis veroorzaakt. ‘Die worminfectie is na malaria de belangrijkste parasitaire aandoening in de tropen en bezorgt de patiënt
jarenlang veel narigheid.’

Schots voorspelt dat biopharming de komende tien jaar flink zal groeien. De potentiële besparingen zijn enorm, zeker in markten die nu door één of twee medicijnen worden voorzien. Monopolies beheersen de farmaceutische industrie. Als biopharmingbedrijven erin slagen patenten te krijgen op hun medicijnen, kunnen ze de markt openbreken met analoge medicijnen die met planten zijn gemaakt. Goed nieuws voor die bedrijven, maar vooral voor patiënten die toegang krijgen tot goedkopere, levensreddende medicijnen. ‘De komende vijftien jaar zullen meer medicinale eiwitten uit planten in de klinieken verschijnen. Daar ben ik van overtuigd.’

Bron: New Scientist.

 

 

Wapenschild Amerongen weer als nieuw!

news \ 05Juli

Sinds gisteren 5 juli 2017 hangt het wapenschild, dat jarenlang boven de entree van het gemeentehuis van Amerongen hing, weer te pronken in het Tabaksteeltmuseum. Het bord was na al die jaren ernstig door de elementen aangetast en toe aan een grondige restauratie. Om deze restauratie te realiseren, nam de Heemkundige stichting contact op met de creatieve schildersschool Nimeto in Utrecht en Weijman Schildersbedrijf in Amerongen. Zowel de school als de firma Weijman reageerden positief op het verzoek van de stichting en gingen met groot enthousiasme aan de slag. Onder leiding van één van de docenten van de school, dhr. Steef van Houten, gingen de leerlingen Domenica van Muilwijk, Maron Zwakman en Rick van de Pol aan het werk. Zij zorgden er voor dat het bord werd verstevigd en weer in de originele kleuren werd hersteld. Eén van de grootste problemen die ze daarbij tegenkwamen waren die kleuren. Met name het rood en blauw wat op het schild werd gebruikt moest handmatig worden samengesteld omdat deze kleuren in vroeger tijden een to

taal andere uitstraling hadden dan tegenwoordig. Hierin werd vooral door de firma Weijman vakkundige hulp verleend. Het kostte de nodige moeite en zweetdruppels, maar het eindresultaat is voor alle betrokkenen iets om trots op te zijn.

Gisteren 5 juli 2017 om 11.00 werd het bord officieel onthuld door mevrouw Willy Doorn, oud-burgemeester van Amerongen. Zij was de laatste officiële burgemeester van ons mooie dorp en nam afscheid in 2003 vlak voor de samenvoeging met de andere heuvelrug gemeenten. De onthulling gebeurde op het plein voor het Tabaksteeltmuseum waarbij tevens de overdracht van het bord aan het museum plaats vond.

Na de officiële overdracht werden alle aanwezigen door de voorzitter van het Tabaksteeltmuseum mevrouw Betty van de Bosch uitgenodigd om het glas te heffen in het tegenover het museum liggende Café De Tram.