Vrijwilligersuitje 2017

Nieuws \ 15.11

Vrijwilligersuitje 2017 naar Sigarenfabriek De Olifant, Kampen

Ook dit jaar weer werd na het afsluiten van het tabaksteeltseizoen, de jaarlijkse traditie van het vrijwilligersuitje voortgezet. Deze keer was er voor gekozen om een bezoek te brengen aan zo’n beetje de laatste nog actief producerende sigarenfabriek in Nederland; De Olifant in de oude hanzestad Kampen. Deze fabriek stamt uit 1883 en is gevestigd in 2 oude pakhuizen aan de Voorstraat. Aan de achterkant van de fabriek is een winkel met koffie en theehuis, waarvan de ingang ligt aan de Oudstraat. Hier heeft men de mogelijkheid om de ter plaatse geproduceerde producten te kopen, maar ook te genieten van een heerlijk kopje koffie of thee.

Een groot deel van  onze vrijwilligers ging op 15 november jl. mee naar Kampen, De meesten hadden ook hun partner meegenomen zodat er in totaal een groep van 28 mensen bij elkaar in de auto stapte. Bij de fabriek aangekomen werden er 2 kleinere groepen gevormd die onder leiding van een bedrijfsmedewerker een rondleiding kregen door de historische fabrieksruimten. Werden de sigaren vroeger nog geheel met de hand vervaardigd, tegenwoordig heeft men hiervoor bij de Olifant een aantal vooroorlogse machines in gebruik, waarvan de oudste dateert uit het einde van de 19e eeuw. Toch werden tot voor kort ook hier nog sigaren geheel met de hand vervaardigd. Dit waren bijzondere modellen in kleine oplagen gemaakt voor speciale relaties. Hiervoor had men de oudste werknemer van Nederland in dienst; Tinus Vinke, toen 90 jaar oud. Helaas is Tinus inmiddels overleden, maar zijn stoel en werktafel staan nog steeds in de fabriek, alsof hij daar nog ieder moment plaats zou kunnen nemen.

Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers uitgebreid voorlichting over de verschillende soorten tabak en dekblad, die hier verwerkt worden. Ook het machinaal maken van de sigaren was te zien bij de machines die op het moment van bezoek in bedrijf waren. Verrassend was het feit dat er linkse en rechtse machines worden gebruikt. Dit heeft te maken met het dekblad. Op een bepaald moment worden de tabaksbladeren die als dekblad worden gebruikt nl. gestript. Dat houdt in dat de middennerf uit het blad wordt gehaald, waardoor men 2 bladhelften overhoudt. Een linker en een rechter. Iedere helft dient dan als dekblad voor 1 sigaar. Omdat het er niet mooi uitziet als van elke 2 sigaren er 1 met de bladnerven aan de buitenkant zou worden afgedekt, moest men zowel voor de linker als de rechterbladhelft een aparte machine bouwen.

Door al dit soort verhalen en alles wat er te bekijken viel was het voor iedereen een boeiende middag, die besloten werd met een heerlijke kop thee of koffie in de winkel met het koffie- en theehuis aan de achterzijde van de fabriek.

Rond half 5 was het hoog tijd om weer richting Amerongen te vertrekken waar nog een gezellig samenzijn wachtte met een drankje en een smakelijk stamppot buffet, zoals gewoonlijk weer prima verzorgd door Café de Tram.