9 september jl. Laatste Tabakspluk

Laatste Tabakspluk van 2017.

Op 9 september jl., Open Monumentendag vond traditioneel de laatste pluk van de tabaksbladeren plaats. Op deze dag werd het zgn. Bestegoed, de benaming voor de bovenste bladeren van de tabaksplant, geoogst. Zoals de naam al doet vermoeden leveren deze bladeren de beste kwaliteit tabak op. Volgens een inmiddels ook al jarenlange andere traditie werden onze vrijwilligers hierbij geassisteerd door dhr. Frits Naafs, burgemeester van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onder de ogen van een groot aantal belangstellenden arriveerde de burgemeester bij het museum in een mooie oude Ford en na een korte toespraak werd overgegaan tot het edele handwerk; het plukken van de tabaksbladeren. De geplukte bladeren werden ingekerfd, opgespijld en daarna te drogen gehangen in de hank van de tabaksschuur, waar ze tijdens het droogproces zullen veranderen in tabak, waarvan dan weer pruimtabak en sigaren gemaakt kunnen worden.

Van dat sigarenmaken kregen de bezoekers van het museum een een interessante demonstratie voorgeschoteld, want de gehele dag was een sigarenmaker aanwezig om aan een ieder die dat wilde, te laten zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte.

Tot slot werd door de burgemeester en het aanwezige publiek een toost uitgebracht op een geslaagde oogst.

's Middags kon men op het pleintje bij het museum nog genieten van een optreden van Big Band Veenendaal die met jazzy muziek de stemming er in hield.