1e pluk 2017 zit er weer op

1e pluk van dit seizoen zit er weer op!

Onze vrijwilligers waren er vanmiddag maar weer druk mee.

De eerste pluk van tabaksbladeren die traditiegetrouw eind juli begin augustus wordt gedaan, is achter de rug.

Vanmiddag werden de onderste bladeren van de tabaksplanten, het zgn. “zandgoed”, geoogst. Direct daarna waren de middelste bladeren, het “aardgoed”, aan de beurt.

Eind september worden de planten ontdaan van de hoogste bladeren, het “bestegoed”, en daarmee zal dan de oogst van dit jaar een feit zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden leveren de bladeren van het “bestegoed” de hoogste kwaliteit tabak, terwijl het “zandgoed” gebruikt wordt voor tabak van mindere kwaliteit.

Na de pluk worden de bladeren op de nerf ingesneden en aangespijld, waarna ze in de droogschuur in het achterste deel van het museum te drogen worden gehangen.

Op de akker staan ook nog een aantal “doorgeschoten” tabaksplanten in bloei. Deze heeft men met opzet door laten groeien zodat van deze planten weer het zaad kan worden gewonnen voor de volgende oogst.

Van de planten die nu en eind september geoogst worden zijn in juni de toppen verwijderd. Dat zorgde er voor dat de planten zelf kleiner bleven terwijl de bladeren juist groter werden.

Door dit toppen ontstonden op de planten zijscheuten die van tijd tot tijd verwijderd moesten worden, het zgn. “dieven”.

U kunt dus wel nagaan dat de mensen die zich hiermee op vrijwillige basis tijdens het seizoen bezighouden het er behoorlijk druk mee hebben.

Ons museum heeft dan ook eigenlijk nooit genoeg vrijwilligers,  dus als het u leuk lijkt om hieraan mee te helpen kunt u zich opgeven via tel.nr. 06-23149114 .

Wij zien uw komst graag tegemoet!